Uprawa pomidora – wskazówki i porady

Uprawa pomidora – kompleksowe wskazówki jak mieć własne pomidory

Ogólnie o pomidorach

Pomidor został przywieziony do Europy w połowie XVI z Ameryki Północnej jako roślina ozdobna. Uprawa pomidora jako warzywa upowszechniła się dopiero w XIX wieku. Od tego czasu rozpoczęła się jego zawrotna kariera.

Na świecie uprawia się prawie tysiąc odmian pomidora. W naszym kraju – kilkanaście. Świeże pomidory spożywa się zazwyczaj w okresie letnio-jesiennym, natomiast po przetworzeniu pomidora uzyskuje się różnego rodzaju koncentraty pomidorowe, soki i w postaci suszonej.

W owocach pomidora znajdują się duże ilości związków azotowych, kwasu cytrynowego, witamina C, witaminy z grupy B, prowitaminy A oraz karoten. Najwartościowsze są pomidory, które całkowicie dojrzały na roślinie. Uprawa pomidora – warto go wyhodować ze względu na podane powyżej składniki odżywcze…

Odmiany pomidorów

Poszczególne odmiany pomidora różnią się od siebie kształtem i kolorem owoców, wysokością oraz długością okresu wegetacji.

Odmiany niskie:

Odmiany sztywnołodygowe:

Tempo – odmiana bardzo wczesna. Owoc ma kształt kulisty, masa około 8 dag, jednolicie czerwony, średniej wielkości. Odmiana plenna. Do uprawy w rozstawie 40×30-40cm.

Reper – odmiana średnio późna. Owoc ma kształt kulisty, średniej wielkości. Odmiana jest wytrzymała na złe warunki klimatyczne. Do uprawy w rozstawie 40×30-40cm.

Gem – odmiana późna. Owoc ma kształt kulisty, raczej drobny, nie mięknie. Odmiana plenna. Bardzo odporna na choroby. Do uprawy w rozstawie 40×30-40cm.

Odmiany wiotkołodygowe:

pomidory

Pomidory na gałązce

Alfa – odmiana bardzo wczesna. Owoc ma kształt kulisty, raczej mały (4-6 dag). Odmiana bardzo plenna. Do uprawy w rozstawie 40x30cm, ze względu na niewielkie rozmiary rośliny.

New Yorker – odmiana wczesna. Owoc jest lekko spłaszczony, dość duży i mięsisty, jednolicie zabarwiony. Polecany do uprawy na działce. Odmiana plenna o silnym wzroście. Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Jasta – odmiana średnio wczesna. Owoc kulisty, średniej wielkości, ze skłonnością do spękań. Bardzo dobrze nadaje się na przetwory. Dobrze zawiązuje owoce w gorszych warunkach pogodowych. Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Venture – odmiana średnio wczesna. Owoc kulisty, nieco spłaszczony, średniej wielkości, z lekkim żebrowaniem. Odmiana plenna. Dobrze rośnie na każdej glebie, wymaga intensywnego nawożenia. Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Grand – odmiana średnio wczesna. Owoc duży, kulisty. Bardzo smaczny. Odmiana plenna, owoce wyrównane co do wielkości. Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Morden – odmiana średnio wczesna. Owoc duży, kulistospłaszczony, barwy żółto – pomarańczowej, mięsisty. Odmiana amatorska.  Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Kirys – odmiana późna. Owoc nieco spłaszczony, kulisty, średniej wielkości. Ma intensywną barwę miąższu. Nadaje się na przetwory ze względu na mocne zabarwienie. Do uprawy w rozstawie 60×50 cm.

Odmiany wysokie:

Open Air – odmiana wczesna. Owoce duże, płaskie, żebrowane. Mało odporna na choroby. Do uprawy na glebach lekkich. Odmiana mało plenna. Owoce dojrzewają nierównomiernie.

Krakowski Wczesny – odmiana wczesna. Owoc dość duży, spłaszczony, żebrowany. Odmiana dość plenna. Mało odporna na choroby.

Kora – odmiana wczesna. Owoc duży i kulisty, ładnie wybarwiony. Odmiana amatorska, polecana na działki.

Najwcześniejszy – odmiana średnio wczesna. Owoce kuliste, gładkie, średniej wielkości. Odmiana bardzo plenna. Dość odporna na choroby i niekorzystne warunki klimatyczne. Dobra także na przetwory.

Szkarłatna kula – odmiana średnio wczesna. Owoce średniej wielkości, kuliste, intensywnie zabarwione. Bardzo mięsiste, o intensywnym wybarwieniu miąższu. Doskonała na przetwory.

Tum – odmiana średnio późna. Owoce kuliste, często zakończone dzióbkiem, średniej wielkości. Plenna, odporna na choroby.

Sława Nadrenii – odmiana późna. Kulisty owoc (około 6 dag), czerwony, twardy. Odmiana bardzo plenna i odporna na choroby. Dobrze znosi transport. Do przechowywania do 2 miesięcy.

Wymagania środowiskowe

Pomidory to rośliny, które lubią ciepła wiosnę oraz słoneczne lato. 18-25°C to dla nich optymalna temperatura. Spadki poniżej 0°C mogą zniszczyć rośliny pomidora i jego owoce. W przypadku mokrych i chłodnych lat pomidory źle owocują, dojrzewają nierównomiernie i są częściej atakowane przez choroby.

Własna uprawa pomidora

Zbiór pomidorów

Uprawa pomidora może być prowadzona na każdym rodzaju podłoża, pod warunkiem wzmocnienia ich nawozami. Najlepsze są gleby piaszczysto – gliniaste, średnio ciężkie. Na glebach zasobnych w próchnicę ilość owoców jest większa niż na glebach piaszczystych. Pomidor dobrze znosi niedobory wody dzięki silnemu i długiemu systemowi korzeniowemu.

Odmiany niskie pomidora powinny być uprawiane w pierwszym roku po oborniku danym jesienią. Natomiast w drugim i trzecim roku po oborniku należy sadzić odmiany wysokie, ale na zwiększonej dawce nawozów mineralnych. Dawka obornika powinna wynosić ok 40 kg na 10 m2 – stosowana na jesieni. Niezależnie od tego na wiosnę trzeba wzmocnić podłoże nawozami: 0,2 kg saletrzaku, 0,4 kg siarczanu potasowego i 0,4 kg superfosfatu – podano dawki na 10m2 gruntu.

 

Rozsady

Rozsady przygotowuje się wg poniższej procedury z około 9 tygodniowym wyprzedzeniem przed okresem sadzenia (od połowy maja).

  1. Na początku marca ( wtedy sadzenie rozsad ma miejsce w połowie maja) wysiewamy nasiona do skrzynek lub do inspektów w rzędach co 5 cm a w rzędzie w odstępie 1cm. Z 1 grama nasion uzyskuje się ok 150 sztuk sadzonek.
  2. Po pokazaniu się liści (trwa to około 2 tygodni) małe siewki pikuje się do doniczek lub do inspektów w rozstawie 8x8cm. Należy wtedy zapewnić siewkom dobre nasłonecznienie oraz temperaturę 20-24°C w dzień i 16-20°C w nocy. Przepikowane siewki trzeba podlać.
  3. Sadzimy pomidora na docelowe miejsce po około 7 tygodniach od pikowania (2+7=9 tygodni). Na tydzień przed planowanym sadzeniem należy ograniczyć podlewanie i intensywnie wietrzyć sadzonki, aby je zahartować. W przeddzień sadzenia należy pomidora obficie podlać, aby łatwiej wyciągnąć go z gruntu. Sadzić w docelowe miejsce możemy wtedy gdy nie ma już ryzyka występowania nocnych przymrozków.
  4. Najlepiej na sadzenie wybrać pochmurny dzień. Rozsady sadzimy w przygotowane dołki. Jeśli rozsada jest krępa i ma krótkie odległości pomiędzy liśćmi – sadzimy ją prosto, tak aby pierwsze liście były tuż nad glebą. Jeżeli natomiast rozsada jest wyciągnięta – sadzimy ją ukośnie, również żeby pierwsze liście były tuż nad ziemią.  Odmiany sztywnołodygowe mogą być uprawiane bez palików, natomiast wszystkie odmiany wiotkołodygowe prowadzi się przy palikach.  Paliki powinny wystawać około 120cm nad ziemię. Wbija się je przed posadzeniem sadzonki na co najmniej 25cm w głąb gruntu. Sadzonkę sadzi się około 10cm od palika od strony południowej (wtedy palik nie zasłania roślinie słońca). W miarę wzrostu pomidora przywiązuje się do palika „na ósemkę” zawsze pod liściem.

Rozstaw sadzenia zależy od odmiany pomidora. Odmiany wysokie sadzi się w odstępach 80x50cm, a odmiany niskie 40-60×30-50cm.

Po posadzeniu sadzonki należy podlać, a ziemię przy łodydze zasypać suchą ziemią, aby roślina jak najdłużej miała wilgoć.

 

Pielęgnowanie pomidora

Uprawa pomidora polega na:

  1. Podlewaniu – po posadzeniu sadzonek w połowie maja i pierwszemu jej podlania, nie podlewamy rośliny przez kilka dni. Wtedy zazwyczaj pomidorowi brakuje już wody i zaczyna więdnąć (jeśli oczywiście hodowany jest pod przykryciem). Pomidora podlewa się bardzo obficie, używając do tego celu 2-3 litrów wody na jedną roślinę. Podlewamy ziemię wokół łodygi, mniej więcej co 5-6 dni w zależności od warunków pogodowych. Przy podlewaniu należy pamiętać aby nie moczyć liści, gdyż sprzyja to pojawieniu się grzyba.
  2. Nawożeniu pogłównym – w tydzień po posadzeniu sadzonek należy je dokarmić stosując saletrę amonową (po 0,1 kg na 10m2 lub inaczej jedną kopiastą łyżeczkę wokół łodygi). Taki sam zabieg trzeba przeprowadzić gdy tworzą się zawiązki owoców na pierwszym gronie.
  3. Cięcie roślin – usuwanie bocznych pędów w miarę ich wyrastania z kątów liści. Cięcie roślin ma na celu przyśpieszeni plonów i ograniczenie masy wegetatywnej rośliny. Pędy boczne należy usuwać jak najwcześniej przez „uszczypywanie”. Jeżeli jednak dopuścimy do wzrostu pędu bocznego do ok. 10 cm wtedy pęd taki ucinamy ostrym nożem tak, aby rana była jak najmniejsza. Roślinę można prowadzić na trzy sposoby: na jeden pęd, na dwa pędy lub na trzy pędy. Nie zaleca się pozostawienia więcej niż trzech pędów. Usunięcie wszystkich pędów bocznych i pozostawienie tylko jednego głównego pędu, stosuje się wtedy gdy zależy nam na bardzo wczesnym plonie. Prowadzenie na dwa pędy polega na pozostawieniu pędu głównego i pędu pod pierwszym gronem kwiatowym. Metoda na trzy pędy: pęd główny, pęd pod pierwszym gronem kwiatowym i pęd wyrastający z kąta pierwszego lub drugiego liścia. Powyższe zasady dotyczą odmian wysokich. Odmian niskich uprawia się bez cięcia.
  4. Ogławianie – uprawa pomidora wymaga zabiegu zwanym ogławianiem. Przeprowadza się je zwykle końcem lipca lub początkiem sierpnia. Zabieg ten polega na obcięciu wierzchołków rośliny (jednego – jeśli jest prowadzona na jeden pęd, dwóch – na dwa pędy i trzech na trzy pędy). Pędy obcina się pozostawiając po dwa liście nad ostatnim gronem. Robi się tak ze względu na brak szansy na plony z kwiatów kwitnących po połowie sierpnia. Pierwsze przymrozki nie pozwoliłyby na zawiązanie owoców. Ogławianie przyśpiesza także dojrzewanie już zawiązanych owoców pomidora.
  5. Usuwanie zwiędłych liści – liście które zwiędły lub zżółkły należy usuwać i palić. Nie wolno ich składować w kompostownikach. Po zakończeniu zbiorów trzeba dokładnie usunąć z gleby resztki rośliny. Uprawa pomidora daje po takim zabiegu lepsze efekty.

Zbieranie plonów

Owoce pomidora zbiera się od drugiej połowy lipca aż do września. Przed pierwszymi spodziewanymi przymrozkami należy zebrać wszystkie owoce. Tak dojrzałe jak i zielone. Te zielone możemy podzielić na „wyrośnięte” i „ niewyrośnięte” Te drugie można zużyć na przykład na marynaty, ponieważ nie dojrzeją. Te „wyrośnięte” przetrzymujemy w pomieszczeniu w temperaturze 20-25°C – ładnie wtedy dojrzeją. Można także wyprzedzając pierwsze przymrozki wyrwać z korzeniami całe rośliny i razem z gronami powiesić je w pomieszczeniu, w którym temperatura oscyluje wokół 12-14°C a wilgotność wynosi ok 85-90%.

Incoming search terms:

  • uprawa pomidorow
  • pomidory uprawa
  • pomidor uprawa
  • uprawa pomidora
  • uprawa pomidorów w szklarni
  • hodowla pomidorów
  • jak hodować pomidory
  • pomidory odmiany
  • jak sadzić pomidory w szklarni
  • odmiany pomidorów

Leave a comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *